logo

•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva III. - PRAŽENICE A OMELETY •• 

Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:

PRAŽENICE A OMELETY

1. Praženica s chlebom

Suroviny:

  • 0,2 kg chleba
  • 0,2 l mlieka
  • 5 vajec
  • olej alebo maslo na praženie
  • soľ a zeleninová vňať podľa chuti

Postup: Chlieb rozmočíme v mlieku a potom roztlačíme. Pridáme vajcia a soľ, dobre rozmiešame a pražíme na oleji alebo masle ako praženicu. Hotovú praženicu ozdobíme nedrobno nasekanou zeleninovou vňaťou.

2. Omeleta so syrom a chlebom

Suroviny:

  • 0,3 kg chleba
  • 0,2 l mlieka
  • 6 vajec
  • 0,2 kg tvrdého syra
  • olej a strúhanka na pekáč
  • soľ podľa chuti

Postup: Chlieb rozmočíme v mlieku a roztlačíme ho. Bielka z vajec vyšľaháme. Do roztlačeného chleba pridáme žĺtky, strúhaný syr a nakoniec pomaly primiešame vyšľahané bielka. Pekáč alebo plech vymastíme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Do pekáča vylejeme omeletovú zmes, zahladíme vrch a zapečieme v horúcej rúre. Treba dbať na to, aby bola vrstva rovnomerná a volíme taký pekáč, v ktorom je výška vrstvy najmenej 2 cm. Po zapečení sa omeleta zvýši zhruba na dvojnásobok. Upečenú omeletu nakrájame na kocky, obdĺžniky alebo trojuholníky.

 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...