•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva III. - PRAŽENICE A OMELETY ••
Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:
PRAŽENICE A OMELETY
1. Praženica s chlebom
Suroviny:
Postup: Chlieb rozmočíme v mlieku a potom roztlačíme. Pridáme vajcia a soľ, dobre rozmiešame a pražíme na oleji alebo masle ako praženicu. Hotovú praženicu ozdobíme nedrobno nasekanou zeleninovou vňaťou.
2. Omeleta so syrom a chlebom
Suroviny:
Postup: Chlieb rozmočíme v mlieku a roztlačíme ho. Bielka z vajec vyšľaháme. Do roztlačeného chleba pridáme žĺtky, strúhaný syr a nakoniec pomaly primiešame vyšľahané bielka. Pekáč alebo plech vymastíme olejom alebo maslom a vysypeme strúhankou. Do pekáča vylejeme omeletovú zmes, zahladíme vrch a zapečieme v horúcej rúre. Treba dbať na to, aby bola vrstva rovnomerná a volíme taký pekáč, v ktorom je výška vrstvy najmenej 2 cm. Po zapečení sa omeleta zvýši zhruba na dvojnásobok. Upečenú omeletu nakrájame na kocky, obdĺžniky alebo trojuholníky.